De toekomst is de plek waar je de rest van je leven doorbrengt

 

Vraag je je soms af hoe het komt dat je maar niet voor elkaar krijgt wat je eigenlijk wel wilt? En ken je dat gevoel dat je juist iets bereikt, waarvan je al niet eens meer wist dat je het jezelf ooit gewenst hebt? We hebben het over het effect van visie en de zin van doelen stellen. Moet je dan altijd doelen stellen? Nee, maar als je echt iets wilt bereiken kan het je veel helpen door het wel te doen. Steven Covey zegt in één van zijn zeven basisprincipes al: ´Begin met het einde voor ogen.’ Hieronder vijf redenen om een visie te hebben en effectief te zijn in bereiken wat je wilt.

Makkelijker om keuzes te maken

Als ik naar een restaurant ga, denk ik al van te voren na of ik vlees, vis, vegetarisch of pasta wil eten. Zolang ik vasthoud aan die ´visie´, is de keuze uit de gerechten op de kaart een stuk  simpeler. Als ik voor vlees kies en ook al weet of het rund- of varkensvlees moet worden, ben ik snel klaar met mijn kaart, vaak tot grote verbazing van mijn tafelgenoten. Het is wel zo dat ik door deze instelling veel lekkers aan mijn neus voorbij laat gaan. Vandaar dat ik dit principe bij restaurantbezoek nog wel eens aan mijn laars lap, maar het heeft me wel veel geleerd over complexere beslissingen. Om te beginnen: je kunt niet alles eten wat op de kaart staat. Bij het opzetten van een eigen bedrijf, bij het bepalen van het vakantieland, bij het vormen van een relatie, ja, zelfs bij het kopen van kleding. Er is zoveel keuze, letterlijk, dat je een leven kunt vullen met alleen het bekijken van alle opties. Focus en het hebben van een visie zorgt er voor dat je weet welke opties, net als in het restaurant, niet interessant zijn en je dus kunt laten voor wat ze zijn. Je kunt mogelijk spijt krijgen doordat je aantrekkelijke opties moet laten liggen, maar de wetenschap dat ze je doel toch niet dichterbij hadden gebracht zal je dat gauw doen vergeten.

We maken wat we denken

Ieder resultaat in de wereld is twee keer ontstaan: één keer in het echt en daarvoor al een keer in het hoofd van iemand. Jezelf een voorstelling maken van wat je wilt bereiken is (emotioneel) bijna hetzelfde als er al zijn. Natuurlijk ben je nog niet echt in het vakantieland, je hebt nog niet het succes dat je met je baan of bedrijf wilt bereiken, je bent nog niet al direct gelukkig in de relatie die je wenst. Maar door het je voor te stellen voel je, ruik je, proef je, hoor je of zie je het en beleef je al hoe het zal zijn als je het zult bereiken. Daar word je enthousiast van en gemotiveerd door en ga je aan de slag om dat toekomstbeeld werkelijkheid te laten worden. Voorbeelden van dit principe werden ons voorgedaan door Nelson Mandela (een vreedzame samenleving tussen blank en zwart), John F. Kennedy (een Amerikaan als eerste mens op de maan) en Mahatma Gandi (onafhankelijkheid en vreedzaam zelfbestuur voor iedere Indiër). Het schijnt dat Edison al een door elektriciteit verlichte stad zag, ver voordat hij ook maar een idee had hoe hij de eerste gloeilamp moest maken. En Mozart hoorde soms de symfonie al in zijn hoofd als hij nog bezig was de vorige op papier te zetten.

Voor wie niet weet waarheen hij zeilen wil, is iedere wind gunstig.

Personeelsleden die vinden dat ze lang moeten stilzitten worden niet ineens tevreden door ze een abonnement op de sportschool te geven. Wie roept dat hij onderbetaald is, wordt niet gelukkig van salarisverhoging. Je relatie met je partner, die al vaak geroepen heeft dat jullie nooit meer eens iets leuks doen, wordt niet beter door op dansles te gaan. Als je dak lekt, kun je een emmer onder het lek zetten, maar daarmee verandert er niet echt iets.
‘Geen enkele probleem kan worden opgelost op het niveau waarop het zich aan ons voordoet´, was een bekende uitspraak van Albert Einstein. Hij doelde hier op complexe problemen van relationele aard.
De ontevredenheid met de bestaande situatie zal goed onderzocht moeten worden en je zult de werkelijke veranderbehoefte boven water moeten krijgen. Dat noemen we ´een visie hebben´. Het vraagt een nieuwe kijk op morgen. In de organisatie zal een omwenteling moeten komen bv. in de richting van zelfsturing en autonomie. De medewerkers zullen gemotiveerd raken als ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen werk. In de relatie zullen beide partners samen moeten besluiten voortaan open te zijn naar elkaar en volledig vertrouwen in elkaar uit te spreken. Op het niveau van ‘gezelligheid en leuke dingen doen’ komt het dan ook wel weer goed.

Met een doel voor ogen presteer je beter

Mensen die weten waar ze heen willen en het zich goed kunnen verbeelden, uiten zich ook makkelijker. Je praat eenvoudiger over een land waar je al geweest bent dan over een land dat je nog nooit gezien hebt. Je eigen visie en doelen heb je al gezien en beleefd, voordat je er was. En dus kun je er veel over vertellen. Als je bovendien erg gemotiveerd bent om het te bereiken, klink je overtuigender. We zien dus dat mensen met een duidelijke visie in staat zijn anderen te enthousiasmeren voor hun ideeën en er draagvlak voor kunnen creëren. Het verhaal van de toekomst staat ook  als een huis. Als je geen medewerking krijgt van de één, dan zoek je verder naar een ander. En als niemand meedoet, dan doe je het alleen.

Daarna is het nog ‘slechts’ een kwestie van volhouden

Om een verandering te realiseren is meer nodig dan alleen een visie. Er moet een plan komen, middelen worden aangewend, soms tegen een hoge prijs en mensen moeten worden gemobiliseerd. Daarna gaat de trein rijden en komt onderweg nog talloze stations tegen waar gestopt moet worden. Er zijn blokkades en tegenslagen, er treedt vertraging op en wagons worden aan- en afgehaakt. Wie niet stevig in zijn schoenen staat, geeft de moed al snel op en stopt met de hele onderneming. Echter niet degene met een heldere visie en voorstelling van het eindresultaat. Als je gelooft in je doel, weet je door te zetten, je doel in nuances en details bij te stellen en omwegen te kiezen als de hoofdweg even niet begaanbaar is. Je ben in staat onder bijna alle omstandigheden te volharden. Nelson Mandela had het ervoor over om 27 jaar gevangen te zitten. Hij bezat dan ook veel verbeeldingskracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.